Vieraskynä

Politiikkaan tarvitaan sukupolvenvaihdos


Usein kuulen puhuttavan, että politiikka näyttää siltä, että riidellään pikkuasioista eikä tunnuta saavan asioita aikaan. Varsinkin monelle nuorelle puoluepolitiikka tuntuu etäiseltä, mikä on todella sääli, mutta ymmärrettävää.

Se, ettei nuoria kiinnostaisi yhteiskunnalliset asiat on kuitenkin myytti. Nuorilla on kiinnostusta politiikkaan, mutta puolueet ja äänestäminen eivät innosta. Nuorisotutkimusverkoston tutkija Sami Myllyniemi onkin kutsunut Suomea varsin kuvaavasti “sivustaseuraajayhteiskunnaksi”.

On päivänselvää, että tässä on myös puolueilla ja poliittisilla nuorisojärjestöillä peiliin katsomisen paikka. On puhuttava asioista, jotka nuoria kiinnostavat, mutta kyettävä myös toimimaan vuorovaikutuksessa yhä vahvemmin.

Yhdessä muiden poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa olemme puhuneet jo pitkään siitä, että koulujen ovet olisi syytä avata puolueille ja nuorisojärjestöille, jotta ihmiset pääsisivät jo nuorena tutustumaan puolueisiin, niiden arvoihin ja ideologioihin ja toimintaan.

Suomessa suhtaudutaan politiikkaan varsin allergisesti, kun vastaavasti esimerkiksi Norjassa kouluvaalit ovat valtakunnallisesti iso tapahtuma.

Politiikan uskottavuus kaipaa myös melkoisesti työtä. Monella on varmasti edelleen muistissa edellisen hallituksen lopputaival, kun kutakuinkin kaikki sovitut uudistukset peruttiin, puolueet keskittyivät nokittelemaan toisiaan ja jopa ministerit äänestivät omia esityksiään vastaan. Stubbin ja Rinteen hallitus oli poikkeuksellisen riitaisa ja toimintakyvytön.

Toivon todella, että sote-uudistuksen kangertelu ja tuore perhevapaauudistuksen kaatuminen ei ollut alkusoitto samanlaiselle lopputaipaleelle.

Onnekseni voin poliittisten nuorisojärjestöjen osalta todeta, että meillä on keskenämme todella hyvä henki, mutta myös paljon yhteistä agendaa. Esimerkiksi perhevapaiden ja sosiaaliturvan uudistaminen, ympäristöasiat, varusmiespalvelus, suhtautuminen kansainvälisyyteen, sukupuolten tasa-arvo ja monet muutkin arvokysymykset tuntuvat olevan teemoja, jotka ovat nuorille yli puoluerajojen tärkeitä, mutta myös sellaisia, joissa laaja yhteinen näkemys voisi löytyä varsin helposti.

Voin varmuudella sanoa, että poliittisten nuorisojärjestöjen olisi helpompi sopia vaikkapa byrokratiaa vähentävästä, kannustinloukkuja purkavasta ja järjestelmää yksinkertaistavasta sosiaaliturvauudistuksesta kuin puolueiden. Mistähän se johtuu?

Mikkel Näkkäläjärvi  

 

Mikkel Näkkäläjärvi on rovaniemeläinen yhteiskuntatieteiden opiskelija ja Demarinuorten puheenjohtaja

 

Artikkelikuva: Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma, Pietinen
Mikkel Näkkäläjärven kuva: Jukka-Pekka Flander

Vieraskynä
Vieraskynä: Työ muuttui jo – tulisiko politiikka perässä?
Vieraskynä
Vieraskynä: Taantuman karaisema sukupolvi
Vieraskynä
Vieraskynä: Ennaltaehkäisyn realismi ja utopia