Vieraskynä

Nuorena olisin ratkaissut tämänkin


Vaikuttaminen ja päätöksenteko ärsyttävät minua. Jotkut etenevät vaikuttamisessa ilman oikeaa mielikuvaa siitä, mitä pitäisi tehdä paremmin, ja mielipiteet usein myös muokkautuvat yleisen ilmapiirin mukaan.

Samalla pitkään mukana olleet saattavat jopa tiedostaa, että päätökset eivät ole aina ideaaleja, mutta kompromissit vain menevät läpi kerrasta toiseen. Joskus saa vaikutelman, että joitain päätöksiä tehdään vain päätösten vuoksi.

Päätöksenteossa ja vaikuttamisessa on aina yksi ja ainoa oikea näkökulma. Se saadaan esiin yhdellä pienellä kysymyksellä: ketä varten tätä oikein tehdään?

Esimerkiksi sote-uudistusta tehdään potilaita varten, ja lukiouudistusta tehdään opiskelijoita varten. Ilman potilaita tai opiskelijoita uudistukset ovat täysin turhia.

On kuitenkin toivoa. Aika-ajoin politiikan ja järjestöjen ulkopuolelta tulevat uskaltavat ravistella näitä asenteita ja rakennelmia, ja tekevät uusia ja pirteitä sekä päätösten kohderyhmät muistavia avauksia.

Nykyään vanhat jakolinjat myös menettävät merkitystään kerta kerralta enemmän ja enemmän, ja yhteistyö on uusi normi. Toisen olan yli katsominen ei saisi olla mikään tabu, vaan pitäisi pystyä sanomaan ääneen myös jonkun toisen idean olevan hyvä.

Kukaan ei synny vanhat ja huonot tavat valmiiksi sisäänrakennettuina, vaan ne opitaan aina muualta. Niihin kasvetaan, kun näin on aina ollut, eikä järjestelmiä siksi suostuta muuttamaan.

Näin ei pitäisi olla, eikä rakenteita pitäisi palvoa vain niiden olemassaolon takia.

Onneksi myös hyviin tapoihin voi kasvaa sisään. Sen huomaa erityisesti nuorisojärjestöissä; mikään ei ole niin aitoa kun ensimmäistä kertaa liittokokouksessa puhettaan pitävän nuoren vaikuttajan puheenvuoro itselleen tärkeästä asiasta.

Se fiilis pitäisi olla jokaisella vaikuttajalla ja päättäjällä läpi vaikuttamisuran.

Pitämällä aina mielessä sen, keitä vaikuttaminen tai päätökset koskettavat, ei maailman muuttaminen hieman paremmaksi voi mennä paljoa mönkään.

Alvar Euro

 

Alvar Euro on Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja ja Turun kaupunginvaltuutettu

 

 

Euron kuva: V. Partanen Photography

Vieraskynä
Vieraskynä: EU:sta pitää tehdä jälleen tylsä ja vakaa – se on pienen maan etu
Vieraskynä
Vieraskynä: Ennaltaehkäisyn realismi ja utopia
Vieraskynä
Vieraskynä: Lukuvuosimaksusta uusi pulma?