Henkilö

“Mikään asia ei kehity, jos ollaan hiljaa” – huippukiekkoilija Teemu Ramstedt ei pelkää puhua avoimesti ja ottaa kantaa


Teemu Ramstedt on huippu-urheilija, joka ottaa ahkerasti kantaa siihen, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Hänen mielestään urheilijoilla on jopa velvollisuus puhua aiheista, jotka he kokevat tärkeiksi.

Joukko vihreämustaan asuun sonnustautuneita pyöräilijöitä hymyilee Kampin Narinkkatorilla. Meneillään on IBD Cycling -pyöräilyseuran tempaus, jossa eritaustaiset joukkueet polkevat torilla 24 tuntia wattbike-kuntopyörää. Tavoitteena on nostaa tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista. Tempauksen aikana pyörän päällä käyvät vierailemassa muun muassa tv-juontaja Mikko Peltola ja Alexander Stubb.

Jääkiekkoilija Teemu Ramstedt fillaroi itse koko 24 tunnin pätkän.

“Fiilikset vaihtelevat päivän mittaan paljonkin, mutta nyt juuri on hyvä fiilis”, Ramstedt sanoo, kun urakka lähenee puoliväliä, eli takana on 12 tuntia kuntopyörän selässä.

“Vessataukojen lisäksi ajatuksena ei ole pitää yhtään sen kummempia jaloittelu- tai muita taukoja. Aamupalakin on syöty tässä pyörän päällä.”

“Pyöräily on ollut minulle intohimo jo vuosikaudet, mutta varsinaisesti tätä koitosta varten en ole vetänyt pidempiä lenkkejä. Intohimo lajia kohtaan auttaa jaksamaan”, Ramstedt naurahtaa.

Viime kaudella kovatasoisessa KHL-jääkiekkoliigassa pelannut Ramstedt sairastaa itse Colitis ulcerosaa eli haavaista paksusuolentulehdusta. Hän on antanut sairaudelle julkisesti kasvonsa ja käyttänyt asemaansa huippu-urheilijana nostaakseen tietoisuutta sairaudesta sekä sen kanssa elämisestä. Ramstedt itse sai diagnoosin helmikuussa 2014 pelatessaan SM-liigaa Helsingin IFK:ssa.

“Alkuvaihe oli rankka henkisesti, enkä hiiskunut siitä muille. Puolen vuoden jälkeen aloin miettiä, että miksi tätä pitäisi piilotella. Pikkuhiljaa kypsyi ajatus siitä, että asiasta voisi puhua julkisesti, jos siitä olisi apua muille. Tietoisuutta lisäämällä saataisiin lisää ymmärrystä ihmisten välille.”

Osa tätä työtä on myös Ramstedtin perustama pyöräilyseura IBD Cycling.

“Toiminta aloitettiin reilu kaksi vuotta sitten ja olemme saaneet tavoitettamme toteutettua, sillä olemme saaneet monipuolisesti huomiota asialle ja moni on liittynyt mukaan toimintaan. Uskon, että sairaus on tullut paljon tunnetummaksi tämän kahden vuoden aikana. Olen tyytyväinen tuloksiin ja yhteistyökuvioihin, jotka ovat olleet tukena”, Ramstedt sanoo.

TEEMU RAMSTEDT on siitä poikkeuksellinen urheilija, että yhteiskunnallisista kysymyksistä puhuminen on hänelle arkipäivää. Ramstedt esimerkiksi keskustelee aktiivisesti ja ottaa usein kantaa paljon seuraajia keräävällä Twitter-tilillään.

“Haluan puhua avoimesti ja rohkeastikin asioista. Se taitaa olla luonteessa. Joskus ehkä puhun liiankin rohkeasti, sillä kaikki eivät välttämättä tykkää – mutta kaikkia ei voi miellyttää. Haluan aina mahdollisimman rehellisesti kertoa oman näkemykseni niihin asioihin, jotka koen tärkeiksi. En halua piilotella mitään”, Ramstedt sanoo.

Ramstedtin mukaan Suomessa olisi parantamisen varaa siinä, miten urheilua ja sen kautta syntyvää julkisuutta voitaisiin käyttää yhteiskunnallisten asioiden ja epäkohtien käsittelyyn.

“Olen osittain sitä mieltä, että se on myös velvollisuus. Urheilun on tärkeää olla erilaisissa yhteiskunnallisissa hankkeissa mukana ja tuoda asioita esiin, sillä se osoittaa vastuullisuutta. Näkemysten esiintuonti on tärkeää, sillä mikään asia ei kehity, jos ollaan hiljaa. Aina en tietenkään itse ole oikeassa, mutta mielipiteiden vaihtaminen ja keskustelu mahdollistaa toisilta oppimisen ja kehityksen”, Ramstedt pohtii.

Hän sanoo, ettei tietoisesti vältä mistään aiheista puhumista. Edes politiikasta, johon urheilijat harvemmin haluavat koskea.

“Koen, että jokaisella ihmisellä pitää olla oikeus ottaa niin sanotusti yksityisenä henkilönä kantaa myös poliittisiin asioihin.”

Ramstedtin mukaan urheiluseurojen tulisi sen sijaan olla tarkkoja siitä, mihin kysymyksiin ne ottavat yhteisellä äänellä kantaa.

Hän muistuttaa tammikuussa huomiota keränneestä Liiga-joukkue Mikkelin Jukureiden kannanotosta, jossa seura pelasi Helsingin IFK:ta vastaan normaalin pelipaitansa sijaan kokovalkoisessa asussa. Paidan rintaan oli painettu teksti “Sairasta menoa? Etelä-Savo tarvitsee Mikkelin keskussairaalan”. Kannanoton taustalla oli sosiaali- ja terveysministeriön asettamien selvitysmiesten esitys kirurgian keskittämistä kahteentoista laajan päivystyksen sairaalaan, jonka koettiin Mikkelissä johtavan paikallisen sairaalan toimintojen alasajoon.

Pelaajien joutuminen poliittisen viestin välineeksi sai nuhteita niin Liigalta kuin jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistykseltä Suomen Jääkiekkoilijat ry:ltä. Ramstedt istuu järjestön varapuheenjohtajana. Keskisuomalaiselle asiaa kommentoineen pelaajayhdistyksen puheenjohtajan, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon (kok) mukaan ongelmallinen oli erityisesti kannanoton aluepoliittinen ulottuvuus.

“Emme toivo, että pelaajat joutuisivat millään tavalla välikäteen”, hän sanoi Keskisuomalaiselle tammikuussa.

“Hyväntekeväisyyskampanjoita vastaan meillä ei ole mitään, Mikkelin tapauksessa luisuttiin kuitenkin aluepolitiikan puolelle.”

Myös Ramstedtin mukaan olennaista on se, että urheilijoilla on samaan tapaan oikeus poliittisiin kannanottoihin – ja niiden välttämiseen – kuin muillakin. Urheilijoiden julkiset kannanotot yhteiskunnallisiin kysymyksiin ovat kuitenkin olleet harvassa.

“Esimerkkejä ei tosiaan ole kauheasti ollut. Toivottavasti tämä muuttuu ajan kanssa. Poliittinen aktiivisuus urheilijana on aika uutta, mutta ehkä kun ilmiö yleistyy, sitä ei enää oudoksuta”, Ramstedt sanoo.

RAMSTEDT itse on istunut Suomen Jääkiekkoilijoiden hallituksessa neljä vuotta, joista kaksi varapuheenjohtajana. Yhdistyksen jäsen hän on ollut koko ammattiuransa ajan.

Suomen Jääkiekkoilijat muun muassa neuvottelee jääkiekkoilijoiden yleissopimuksen sekä raamit Liigassa ja toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Mestiksessä tehtäville pelaajasopimuksille. Muihin urheilijajärjestöihin verrattuna Suomen Jääkiekkoilijat on resursseissa ja edunvalvontamahdollisuuksissa mitattuna omaa luokkaansa. Ramstedtin mukaan sen myötä tulee myös vastuu toimia suunnannäyttäjänä.

“Ammattiurheilu on kuitenkin Suomessa melko pientä ja karkeasti puolet Suomen ammattiurheilijoista on jääkiekkoilijoita, joka on todella iso prosentti. Mielestäni se on myös jääkiekon etu, että muut lajit kehittyvät. Pitkällä aikavälillä yhden lajin ylivertaisuus ei välttämättä ole hyvä asia.”

Ramstedtin mukaan edunvalvontatavoitteita riittää, vaikka myös edistysaskelia on otettu. Positiivisena esimerkkinä hän mainitsee niin sanottujen joustokaukaloiden tuomisen Liiga-halleihin, mikä on vähentänyt pelaajien aivotärähdysriskiä.

“Jos oikein laajasti katsotaan, niin lainsäädännössä ollaan urheilijan turvassa paljon jäljessä ”normaalin” työntekijän turvasta. Tätä pitäisi jollain tasolla parantaa, mutta se on tietenkin todella haasteellista.”

Ramstedt jättää takaportin auki myös sille, että vaikuttamisesta syntyisi uran jälkeen myös ammatti.

“Onhan sitä tullut mietittyä, mitä uran jälkeen tekee, ja paljon vaihtoehtoja on. Politiikkakin on yksi vaihtoehto muiden joukossa. Pidän todennäköisempänä vaihtoehtona urheilujohtamista, esimerkiksi Jääkiekkoliiton puheenjohtaja olisi yksi pitkän ajan tavoite, ei ehkä vielä viiden vuoden päästä, mutta varmaan 20 vuoden päästä. Haluan olla kehittämässä suomalaista jääkiekkoa ja urheilua laajamittaisesti”, Ramstedt sanoo.

Aivan vielä Ramstedt ei kuitenkaan ole ripustamassa luistimia naulaan. Lyhyen tähtäimen tavoitteena on jatkaa uraa KHL:ssä.

“Uskon, että muutama vuosi tulee vielä pelattua. Terveys on kuitenkin hyvässä kunnossa, sillä minulla ei ole isompia vammoja, joka on positiivista. Vaikka minulla onkin vähän arvoituksellinen krooninen pitkäaikaissairaus, niin senkin kanssa on mennyt hyvin, joten en näe mitään syytä miksei ura jatkuisi. Kliseisesti voisi sanoa, että vuosi kerrallaan mennään eteenpäin.”

TEEMU RAMSTEDT

* 29-vuotias ammattijääkiekkoilija

* Pelasi viime kaudella KHL-liigaa Venäjällä Amur Habarovskin joukkueessa

* Pelannut aiemmin 450 ottelua SM-liigaa ja ulkomailla Ruotsin pääsarja SHL:ää

* Mukana erilaisissa hyväntekeväisyyshankkeissa mm. sairastamaansa suolistosairauteen liittyen

 

Kuvat: Essi Jäälinna

Henkilö
Aura Salla ei halua katsoa hiljaa vierestä, kun Eurooppa natisee liitoksistaan
Henkilö
Juhana Vartiainen haluaa tehdä muutoksen – Ruotsin lääkkein
Henkilö
Sijoittajaguru Jukka Oksaharjua kyllästyttää politiikka, ja hän kannattaa viikkorahaa sylivauvoille