Henkilö

Luigi Di Maio on 30-vuotias populisti, josta voi tulla Italian seuraava pääministeri


Populistipuolue Viiden tähden liike taistelee Italian suurimman puolueen paikasta.

Hyvin istuvaan pukuun pukeutunut nuori mies puhuu vakaalla ja rauhallisella äänellä. Hänen kehonkielensä on hillitty ja katse kiertää tasaisesti ympäri parlamenttisalia. Meneillään on Italian parlamentin alahuoneen istunto ja äänessä populistisen Viiden tähden liikkeen johtohahmo Luigi Di Maio. Jos Di Maion puoluekantaa ei tietäisi, uskoisi huolitellun parlamentaarikon edustavan maltillista keskustaa, joko jakolinjan oikealla tai vasemmalla laidalla.

Italian Viiden tähden liike on puolue, josta on vaikea saada otetta. Toisaalta koomikko Beppe Grillon ja yrittäjä Gianroberto Casaleggion vuonna 2009 perustama liike on populismia puhtaimmillaan. Se vastustaa poliittista eliittiä, kertoo olevansa kansan puolella ja järjestää sisäisiä jäsenäänestyksiä lähes jokaisesta poliittisesta kysymyksestä. Puolueen parlamentaarikot nostavat vain murto-osan palkkioistaan ja palauttavat loput valtiolle. Toisaalta puolue on myös hakenut innovatiivisia ratkaisuja Italian sosiaalisiin ongelmiin ja pitää ympäristökysymyksiä agendansa yhtenä keihäänkärkenä.

Hallitusvastuusta puolueella ei ole kokemusta ja moni epäilee sen kykyjä siihen. Grillo on myös linjannut, että puolue ei ole valmis yhteistyöhön “yhdenkään vanhan poliittisen puolueen kanssa”. BuzzFeed taas on raportoinut puolueen hallinnoivan laajaa sosiaalisen median tilien ja blogialustojen verkostoa, joka levittää Venäjä-mielistä propagandaa. Euroopan parlamentissa puolue istuu samassa ryhmässä Ison-Britannian kansallismielisen populistipuolueen UKIP:n kanssa ja kotimaassaan Viiden tähden liike ajaa kansanäänestystä euroalueeseen kuulumisesta. Erityisesti puolueen keulakuva ja puheenjohtaja Grillo on tullut tunnetuksi kovasta ja populistisesta retoriikastaan. Viime vuoden lopulla hän vaati blogissaan, että kaikki paperittomat maahanmuuttajat tulisi karkottaa Italiasta, Dublinin sopimus neuvotella uusiksi ja Schengen siirtää väliaikaisesti romukoppaan.

Silti puolueesta hahmotellaan Italian politiikan muutosvoimaa ja seuraavaa pääministeripuoluetta. Avain siinä onnistumiseen löytyy puolueen maltillisesta nuorisosiivestä, jonka kärkihahmo on Luigi Di Maio.

Italian parlamentin varapuhemies Luigi Di Maio (youtube.com/M5S Parlamento)

 

DI MAIO on italialaiseksi poliitikoksi poikkeuksellisen nuori. Hän nousi Italian parlamentin alahuoneen varapuhemieheksi vuonna 2013 ollessaan vasta 26-vuotias. Samalla Di Maio kohosi yhdeksi puolueensa johtohahmoista ja henkilökohtaisessa gallup-suosiossaan jopa silloisen demaripääministerin Matteo Renzin edelle. Italian politiikkaa seuraavien asiantuntijoiden mukaan Di Maio olisi lähes varmasti puolueen valinta hallituksen muodostajaksi ja siinä onnistuessaan pääministeriksi, jos Viiden tähden liike voittaa seuraavat parlamenttivaalit. Puolue on jo pitkään ollut mielipidemittauksissa rinta rinnan nykyisen päähallituspuolueen, keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen (PD) kanssa.

Di Maio itse sanoo puolueen järjestävän pääministeriehdokkaastaan sisäisen jäsenäänestyksen.

“On kunnia, että nimeni on nostettu esiin keskusteluissa, mutta järjestämme pääministeriehdokkaasta nettiäänestyksen”, Di Maio sanoo Linjalle.

Hänen mukaansa uudet parlamenttivaalit tulisi järjestää heti.

Vastaavia ääniä on kuulunut myös muista puolueista sen jälkeen, kun edellinen pääministeri Renzi hävisi viime vuoden lopulla kansanäänestyksen perustuslakiuudistuksesta ja joutui sen jälkeen eroamaan.

Jotain Italian poliittisesta tilanteesta kertoo se, että Italian uusi johtaja Paolo Gentiloni on jo kolmas pääministeri tällä vaalikaudella, eikä edellisestä neljästä kukaan ole saanut mandaattia parlamenttivaalien kautta. Kun vuoden 2013 vaalit voittanut Pier Luigi Bersani tuli ensin Viiden tähden liikkeen nolaamaksi hallitusneuvotteluissa (puolue lähetti neuvottelut suorana internetissä) ja menetti tukensa parlamentissa jo ennen hallitustaipaleen alkamista, hänen seuraajansa Enrico Letta kompastui maan talousvaikeuksiin ja puolueen sisäiseen painostukseen, jonka takana oli Lettan jälkeen pääministeriksi kivunnut Matteo Renzi. 

“Uskomme, että tällä hetkellä tärkeä prioriteetti on antaa italialaisille mahdollisuus päättää omasta hallituksestaan. Viimeisen kuuden vuoden ajan Italialle on saneltu hallitukset Brysselistä, tavoitteena viedä läpi epäonnistuneita ja vääriä politiikkatoimia, jotka ovat vahingollisia taloudellemme”, Di Maio lataa.

“Ei-äänten voitto kansanäänestyksessä oli vahva signaali kansalaisilta poliitikoille, koska äänestysaktiivisuus oli korkea. Se tarkoittaa, että kun ihmisille antaa tilaisuuden äänestää, he vastaavat. Kuulen usein puhetta hiljaisesta enemmistöstä, mutta näen pikemminkin kuuron eliitin, joka ei enää kuuntele kansaa. Me uskomme, että kansalaisille pitäisi antaa mahdollisuus saada äänensä jälleen kuuluviin”, hän jatkaa.

 

OSA ASIANTUNTIJOISTA pitää Viiden tähden liikettä osana uutta “keskustapopulismin aaltoa”, joka haastaa vallitsevan poliittisen eliitin suoran demokratian ja karismaattisen johdon avulla. Osa on vetänyt yhtäläisyysmerkkejä myös liikkeen ja Ranskan presidentinvaalien suosikiksi nousseen sitoutumattoman ehdokkaan Emmanuel Macronin välille. Karismaattinen Macron on entinen sosialistien talousministeri, joka kampanjoi Ranskassa oman Liikkeelle! -listansa ehdokkaana keskustaliberaalilla ohjelmalla. Vertaus ontuu, mutta kuten Macronia, myös Viiden tähden liikettä on vaikea sijoittaa poliittiselle kentälle. Puolueelle leimallista on, että sen kannanmuodostus on jäsenäänestysten seurauksena erittäin poukkoilevaa.

Osa on visioinut puolueesta Italian korruptoituneen ja synkän poliittisen kulttuurin korjaajaa, joka uudistaa maan tavan tehdä päätöksiä. Niin myös Di Maio.

“Viiden tähden liike on ajanut läpi useita lakeja, aloitteita, päätöslauselmia ja kaikkia muitakin mahdollisia keinoja estääkseen Italian romahduksen”, hän sanoo.

Di Maio nostaa esiin muun muassa puolueen vision kaikille italialaisille maksettavasta perustulosta.

“Vaadimme perustuloa niille kymmenelle miljoonalle italialaiselle, jotka elävät köyhyydessä. Olemme selvittäneet tätä asiaa yhdessä ammattilaisten ja asiantuntijoiden tiimin kanssa, koska tämä on aito talouspoliittinen toimenpide: se maksaa arviolta 17 miljardia euroa, mutta palauttaisi arvokkuuden kaikille niille ihmisille, jotka ovat sen menettäneet.”

Di Maion mukaan puolueen ehdottama perustulo auttaisi myös harmaan talouden torjumisessa. Perustuloa on yhdessä muodossaan myös kokeiltu rantakaupunki Livornossa, jota Viiden tähden liike on hallinnut vuodesta 2014. Valtakunnallisella tasolla suunnitelmat ovat olleet vielä yleispiirteisiä. Di Maion mukaan istuva hallitus ei ole edes harkinnut puolueen perustulo-esitystä.

“Hallitus sanoo, että meillä ei ole rahaa, mutta sitten se myöntää 20 miljardia pankkien pelastamiseen. Miten tämä on mahdollista?”

Perustulon lisäksi Di Maio listaa Viiden tähden liikkeen tärkeimmiksi tavoitteiksi syyteoikeuden vanhentumista koskevan sääntelyn uudistamisen, eturistiriitoja karsivan lain säätämisen, korruption kitkemisen esimerkiksi sen paljastajien asemaa helpottamalla sekä italialaisten pk-yritysten tukemiseen suunnattujen budjettivarojen kasvattamisen. Siis listan, jota on lähes mahdotonta sijoittaa poliittisen spektrin kumpaankaan laitaan, tai pitää vakavasti otettavana poliittisena ohjelmana.

Di Maion mukaan Italia kaipaa nyt ennen kaikkea muutosta. Renzin kolme vuotta istunut hallitus ei sellaista hänen mielestään tarjonnut.

“En ole nähnyt mitään todellisia reformeja. Olen kuullut poliitikkojen puhuvan paljon reformeista, mutta oikeastaan kaikki mitä Renzi ehdotti, peukutettiin alas. Kansanäänestys, uusi vaalilaki ja perustuslain vastaiseksi todettu julkishallinnon uudistus. Ainoa läpi mennyt toimenpide oli työntekijöiden oikeuksien heikentäminen. Se oli ainoa asia, jonka Renzi sai aikaan kolmessa vuodessa. Se on järkyttää”, Di Maio puhisee.

 

VOISIKO Viiden tähden liike, joka on kieltäytynyt yhteistyöstä kaikkien muiden puolueiden kanssa, oikeasti nousta Italian johtoon? Ja mitä se vaatisi?

Mahdollisuus ei ole ollenkaan niin kaukaa haettu, miltä se ensi silmäyksellä vaikuttaa. Syy tähän on Matteo Renzin hallituksen säätämä uusi vaalilaki, joka antaa huomattavia valtaoikeuksia vaalien suurimmalle puolueelle. Kun Renzi hävisi kansanäänestyksen, vaalilaista jäi palasia puuttumaan, joten on vielä epäselvää, minkälaisella lailla uusiin parlamenttivaaleihin mennään ja milloin ne järjestetään. Osin tästä syystä Italiassa saatiin nopeasti aikaan uusi koalitiohallitus Renzin erottua.

Viiden tähden liikkeelle olisi edullisempaa, mitä nopeammin vaalit pidettäisiin. Normaalin aikataulun mukaan ne olisivat edessä vasta ensi vuonna, mutta mahdollisena on pidetty, että uurnille suunnataan ennenaikaisesti jo kesällä.  

Syy puolueen kiireeseen uusien vaalien järjestämisessä on siis osin vaalimatemaattinen. Renzin hyväksymässä uudessa vaalilaissa on eri mekanismein taattu selvä enemmistö parlamentin alahuoneessa mille tahansa puolueelle, joka saavuttaa vaaleissa 40 prosentin ääniosuuden. Jos yksikään puolue ei keräisi 40 prosentin äänimäärää, järjestettäisiin Renzin visiossa toinen kierros, jossa vastakkain olisivat kaksi suurinta puoluetta. Näistä enemmän ääniä saaneelle taattaisiin enemmistö parlamentin alahuoneessa

Financial Timesille asiaa kommentoineen Firenzen yliopiston politiikan tutkijan Nicola Magginin mukaan Viiden tähden liike olisi toisella kierroksella äärimmäisen vaikea vastustaja sekä keskustavasemmistolle että keskusoikeistolle, sillä se kykenee houkuttelemaan äänestäjiä poliittisen kentän molemmilta laidoilta. Jos Viiden tähden liike olisi selvinnyt toiselle kierrokselle esimerkiksi Renzin sosialisteja vastaan, se todennäköisesti olisi kaapannut itselleen enemmistön parlamenttissa, ja päässyt näin muodostamaan hallituksen yksin.

Italian perustuslakituomioistuin kumosi osan uudesta vaalilaista tammikuun lopussa. Kumottuun osaan kuuluu muun muassa Viiden tähden liikettä suosinut toinen kierros. Päätöksen seurauksena on epätodennäköistä, että puolue kykenisi muodostamaan enemmistöhallitusta yksin, vaikka se voittaisikin seuraavat parlamenttivaalit.

Luigi Di Maion mukaan Viiden tähden liike ei kuitenkaan suoraan tyrmää yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, vaikka liikkeen johtaja Beppe Grillo on aiemmin pitänyt ajatusta mahdottomana. Di Maion mielestä neuvotteluihin pitää olla valmiutta.

“Jos kansalaiset äänestävät meistä suurimman poliittisen voiman Italiassa, aiomme esitellä ohjelmamme, pyytää muita puolueita tukemaan perustulo-ehdotustamme, korruption vastaisia toimiamme, eturistiriitojen karsimista ja yrityksiämme tukevia toimia. Ne ovat loogisia ja paljon kaivattuja toimia sekä maamme että kansalaisten näkökulmasta. Sitten näemme, miten puolueet reagoivat. Emme aio liittyä vanhojen puolueiden jatkoksi.”

 

VIIDEN TÄHDEN liikkeen kannatus kiikkuu gallupeissa tällä hetkellä noin 30 prosentissa. Viimeisimmässä Ipsosin mielipidemittauksessa puoluetta kannattaa 30,9 prosenttia italialaisista, kun Demokraattista puoluetta tukee 31,1 prosenttia äänestäjistä. Muut puolueet ovat kaukana kärkikaksikon takana, mutta matka 40 prosenttiin ja alahuoneen enemmistöön on Viiden tähden liikkeellä vielä pitkä.

Tällä hetkellä näyttää epätodennäköiseltä, että Viiden tähden liikkeellä olisi edellytyksiä pääministeripuolueeksi tai valmiutta kantaa hallitusvastuuta. Puolueen nuori polvi ja Di Maio osaavat puhua politiikan sisällöistä, mutta suoraviivainen populismi näyttää olevan verissä myös heillä. Sen yhdistäminen työskentelyyn koalitiohallituksessa voi olla hankalaa. Jopa maltillisesta ulosannistaan tunnettu Di Maio intoutui viime syksynä vertaamaan Italian silloista pääministeriä Matteo Renziä Facebookissa Chilen diktaattori Augusto Pinochetiin. Di Maio kirjoitti Renzin hymyilevän, kun hänen kansansa kärsiin.

Paljon riippuu kuitenkin siitä, miten puolue onnistuu paikallistasolla, jossa se voitti useita tärkeitä pormestarin paikkoja viime kesän vaaleissa. Henkilövaalit sopivat Viiden tähden liikkeelle hyvin varsinkin silloin, kun se pääsee haastamaan keskustaoikeiston tai keskustavasemmiston toisella kierroksella. Demokraattisen puolueen ydinkannatusalueella Torinossa Viiden tähden liikkeen Chiara Appendino voitti istuvan demaripormestarin toisella kierroksella selvästi, vaikka oli ensimmäisellä kierroksella yli kymmenen prosenttia tätä perässä.

Vaikka vaalien voittaminen on puolueelta onnistunut, kaupunkien johtaminen on takkuillut. Esimerkiksi Roomassa, jossa 38-vuotias juristi Virginia Raggi nousi viime kesänä pormestariksi, meno on ollut kaaottista ja korruptioskandaalin värittämää. Hajontaa on myös ideologisesti värikkäässä parlamenttiryhmässä, jonka on kerrottu kapinoineen Di Maioa vastaan.

Vaikeuksista huolimatta Di Maio pitää puoluettaan valmiina kantamaan vastuun Italian tulevaisuudesta.

“Koemme olevamme valmiita, mutta kansalaiset päättävät. Puolueet, joita pidetään politiikan ammattilaisina, ovat epäonnistuneet totaalisesti. Pyydämme kansalaisia antamaan meille mahdollisuuden”, Di Maio sanoo.

Italian parlamentin varapuhemiehet Roberto Giachetti, Luigi Di Maio ja Simone Baldelli. (Camera dei deputati/CC)

Vieraskynä
Vieraskynä: Pilalle hemmoteltu enemmistö on vihan ja pelon vallassa – ja äänestää sen mukaan
Uutisanalyysi
Ääripäät vetävät ranskalaisia nuoria – alle 25-vuotiaat Marine Le Penin innokkaimpia äänestäjiä
Henkilö
“Mikään asia ei kehity, jos ollaan hiljaa” – huippukiekkoilija Teemu Ramstedt ei pelkää puhua avoimesti ja ottaa kantaa