Uutisanalyysi

Lindtmanin lista ja keskustan tiukka ministeriäänestys hautasivat Lehtomäen kieltäytymisen otsikoista


Kiireinen uutisviikko hautasi alleen poikkeuksellisen kieltäytymisen kansanedustajuudesta. Siitä vastasi Juha Sipilän valtiosihteeri Paula Lehtomäki. Eduskunnan puhemiehen ja pääsihteerin mukaan Lehtomäen erohakemus ei ole läpihuutojuttu.

Kun Suomen Pankkiin siirtyvältä elinkeinoministeri Olli Rehniltä vapautuu vuodenvaihteessa kansanedustajan paikka, kuuluisi se normaalin perimysjärjestyksen mukaan Helsingin vaalipiirissä ensimmäiselle varasijalle jääneelle Paula Lehtomäelle.

Torstaina Yle kuitenkin kertoi, että Lehtomäki aikoo hakea eduskunnalta vapautusta tehtävästä.

Päätös on erittäin poikkeuksellinen. Lehtomäki – entinen pitkäaikainen kansanedustaja ja kahdessa hallituksessa toiminut ministeri – työskentelee tällä hetkellä valtioneuvoston kansliassa pääministerin valtiosihteerinä. Häntä veikkailtiin Lännen Median tiistaisessa artikkelissa myös yhdeksi vahvimmista ehdokkaista korvaamaan Rehn elinkeinoministerin tehtävässä.

”Minulla on myös tässä tehtävässä mahdollisuus olla demokraattisen järjestelmän palveluksessa. Ajattelen itse, että äänestäjäni ovat varmaankin ihan tyytyväisiä siihen”, Lehtomäki perusteli päätöstään Helsingin Sanomille perjantaina.

 

LEHTOMÄEN sijaan elinkeinoministeriksi nousee Mika Lintilä. Lintilä oli pääministeri Sipilän esitys tehtävään, mutta voitti vastaehdokkaansa varapuhemies Mauri Pekkarisen vain niukasti. Se koettiin mediassa vakavana iskuna Sipilälle.

Otsikoihin nousi Lehtomäen kieltäytymisen sijaan Sipilän ja Lintilän asema sekä keskustan sisäinen hajaannus. Lehtomäen päätöksestä uutisoitiin Ylen alkuperäisen artikkelin ja sen pohjalta tehtyjen uutisten lisäksi torstaina vain Verkkouutisissa, joka kertoi Sipilän kommentoineen aihetta eduskunnassa.   

“Mielellään pidän hänet valtiosihteerinä. Se on selvä asia. Lehtomäki ilmoitti tuon tahtotilansa jo ennen näitä ratkaisuja Olli Rehnin osalta”, Sipilä sanoi lehden mukaan.

 

PERJANTAINA mediatilan täytti puolestaan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin kokoamat puhujalistat. Lehtomäen päätös jäi näin vielä uuden kohun jalkoihin ja pysyi pois otsikoista. Uutisoinnista Lindtmanin listoja pidettiin eduskunnan toimintatapojen vastaisina.

Sellaisena voi pitää myös Lehtomäen päätöstä.

Asian äärelle perjantaina palanneen Helsingin Sanomien mukaan perusteena kansanedustajan toimesta vapauttamiseen on usein pidetty esimerkiksi sitä, että tulee edustajana toimiessaan valituksi korkeaan virkaan. Lehti nostaa esiin myös Carl Haglundin (rkp) ja Lasse Männistön (kok) tapaukset, joista jälkimmäinen päättyi lopulta siihen, että Männistö veti erohakemuksensa takaisin.

Aihetta Suomenmaa-lehdelle ennen Lehtomäen päätöksen julkituloa kommentoineen eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan lähi­his­to­ri­asta ei löydy tapauksia, joissa kansa­ne­dus­ta­jaksi valittu henkilö olisi kieltäytynyt ottamasta tehtävää vastaan.

“Siinä vaiheessa kun asettuu ehdokkaaksi, pitää arvioida, että se riski on olemassa, että tulee valituksi. Kiel­täy­ty­minen ei ole oikein mahdollista”, hän sanoo Suomenmaalle.

Poikkeuksen sääntöön muodostavat euro­par­la­men­taa­rikot, jotka voivat ilmoittaa jatkavansa tehtävässä, vaikka tulisivat valituksi eduskuntaan. Ilmoitus pitää heidänkin tehdä heti vaalien jälkeisinä päivinä.

 

VAIKKA keskustan ministeriäänestys ja Lindtmanin kokoamat puhujalistat hautasivat Lehtomäen kieltäytymisen kuluneen viikon etusivuilta, aihe tulee varmasti nousemaan vielä vilkkaan keskustelun kohteeksi. Osaltaan keskustelua värittää varmasti se, että Lehtomäen palkka laskisi kansanedustajaksi siirtymisen seurauksena.

Paljon tärkeämpi kysymys on kuitenkin se, minkälaisen kuvan päätös antaa eduskunnasta ja sen arvovallasta. Jos poliitikassa uransa tehnyt ja sen ytimessä nytkin työskentelevä Lehtomäki ei koe kansanedustajan tehtävää vastaanottamisen arvoisena, on esimerkiksi äänestämisikään kasvaville nuorille astetta vaikeampi perustella, miksi uurnille pitäisi vaivautua ja maailmaa muuttaa poliittisen järjestelmän kautta.

Läpihuutojuttu Lehtomäen kieltäytymispäätös ei ole. Välttääkseen kansanedustajuuden onnistuneesti hänen täytyy ensin ottaa tehtävä vastaan ja hakea siitä sen jälkeen eroa. Asiaa Verkkouutisille perjantaina kommentoineen eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan (ps.) mukaan hän ei ole vielä harkinnut kantaansa asiaan, vaan aikoo ensin katsoa, kenelle vapautuksia on aiemmin myönnetty ja minkälaisilla perusteilla.

“Ei eduskuntaan pidä suhtautua sillä tavalla että tämä olisi läpihuutojuttu. Silloin kun vaaleissa ehdolle asettuu, silloinhan tavoitteena on se, että on kansanedustajana – se vaihtoehto pitää silloin aina pitää mielessä”, Lohela kommentoi Verkkouutisille.

“Tietenkin tilanteet muuttuvat. Mutta ei eduskuntaan pidä suhtautua niin, että tullaan ja mennään aivan niin kuin tahdotaan.”

Kuva: Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia
Uutisanalyysi
Tienkäyttömaksuja koskevassa keskustelussa unohdetaan, että hallitus on päättänyt puolittaa liikenteen päästöt
Uutisanalyysi
Palkattomat harjoittelut ärsyttävät opiskelijoita – SYL:n puheenjohtaja puuttuisi palkattomuuteen lailla
Kommentti
Kommentti: Opas kuntavaaliehdokkaan valitsemiseen
Kommentteja ei löytynyt.