Vieraskynä

Vieraskynä: Voittajia yhdistää tahto menestyä


Viimeiset kymmenen vuottani ovat menneet oman yritykseni kasvun parissa. Olin 22-vuotias, kun perustin yrityksen suoraan koulun penkiltä. Ei siinä ajateltu yrittäjyyden riskejä, vaan eteenpäin vei suuri intohimo toteuttaa oma unelma.

Sinä päivänä kun laitat yrityksen pystyyn, tipahdat tukien verkosta tyhjän päälle. Sen sijaan ennakkoverot pitää maksaa ennen kuin yhtäkään asiakasta on olemassa.

 

OMA UNELMANI vaati aikamoisen alkupääoman, jota minulla ei luonnollisestikaan ollut. Otin opintolainaa osakeyhtiön perustamiseen ja haalin kasaan tarvittavan neljännesmiljoonan lainan. Kiitos rakkaiden sukulaisten, jotka uskaltautuivat velan takaajiksi.

Kasvun tie on vaatinut kovaa työtä, sinnikkyyttä ja uskoa. Suomen valtio ei hirveästi ole auttavaa kättä yrittäjälle ojentanut. Muistan eräänkin kerran, kun maksoin yrityksen tuloksesta ensin 55 000 euroa veroja ja marssin samalla viikolla pankkiin lainaneuvotteluihin avatakseni uuden myymälän. Omalla rahalla kasvu olisi turvallisempaa, edullisempaa sekä huomattavasti nopeampaa. Viron veromallia tarvittaisiin nyt kipeämmin kuin koskaan.

Meidän tulisi saada menestyksen ajattelu aivan toisille urille. Nuoret haluavat työkokemusta ja töitä, mutta yritykset eivät voi palkata, koska riskit ovat liian kovat. Mahdollistetaan yrittäjille ja ihmisille kasvu ja kannustetaan heitä siihen. Kovasta työstä pitää saada palkinto, eikä verottaa lamaannukseen saakka. Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat palkankorotuksia ja etuja jäsenilleen, kun tärkeämpää olisi neuvotella töitä. Maaliskuun alussa tuli taas kaupan alalle palkankorotukset. Niissä ei neuvotella paikallisesti, onko yrityksellä varaa maksaa.

Kymmenessä vuodessa palkat ovat nousseet jo yli 50 prosenttia, mutta onko työtä tekevien määrä noussut? Ainakin me olemme joutuneet vähentämään työvoiman määrää vuosien varrella. Ennen meillä oli työpäivää kohden 3 myymälässä, nyt vain 2 tai jopa 1,5.

 

IKÄVÄ VASTAKKAINASETTELU on joka asiassa läsnä. Yrittäjät on peloteltu liittojen vallasta. Työntekijän palkkaaminen on rohkeiden hommaa. Rekrytointitilanteessa pussaat sammakkoa. Jos hyvin käy, löydät prinssin, mutta jos huonosti käy, olet ikuisesti naimisissa sammakon kanssa. Työnantajana jäät toiseksi, jos asiat ei mene hyvin ja oikeuteen mennään.

Asioista pitäisi pystyä sopimaan paikallisesti ja ihmisten luottamus pitäisi saada takaisin. Maailma muuttuu yhä nopeammin ja muutos lähtee meistä jokaisesta. Ole ahkera, mene eteenpäin, pyydä apua, ja ole valmis sitä antamaan. Ole avoin ja rehellinen, luota ihmisiin ja anna heille vastuuta. Katso rohkeasti tulevaiWIDGREN_SUVI_kuva_2suuteen ja muuta maailmaa.

Tulevaisuuden voi pelastaa vain yrittäjyys ja nuorissa on tulevaisuus.

Ensin on luovuttava jostain, jotta voi rakentaa jotain uutta. Mistä sinä olet valmis luopumaan? Mitä sitä olet valmis tekemään yhteisen Suomen puolesta?

Kirjoittaja on Nuorten yrittäjien valiokunnan jäsen sekä Stylehunter Oy:n perustaja, joka omistaa 5 VILA-vaateliikettä. Kirjoitus on julkaistu Konsepti-lehden 1/16-numerossa. 
Vieraskynä
Vieraskynä: Taantuman karaisema sukupolvi
Vieraskynä
Vieraskynä: EU:sta pitää tehdä jälleen tylsä ja vakaa – se on pienen maan etu
Reportaasi
Startup ei ole ainoa vaihtoehto