Uutisanalyysi

Italialaislehti uskoo Junckerin eroavan komission johdosta ja Kataisen nousevan tilalle − komissio kiistää eroaikeet


Arvostettu italialaislehti La Repubblica uskoo Jean-Claude Junckerin eroavan komission puheenjohtajan paikalta maaliskuussa.

Lehden mukaan vahvin ehdokas Junckerin seuraajaksi olisi työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. La Repubblica pohjaa tietonsa nimettömänä pysytteleviin korkeisiin EU-lähteisiin. 

Varmaa Junckerin eroaminen ei missään nimessä kuitenkaan ole. Esimerkiksi komission tiedottajan Anna-Kaisa Itkosen mukaan lehden lähteet ovat väärässä.

Juncker on ensimmäinen kärkiehdokasjärjestelmän kautta valittu komission puheenjohtaja. Niin sanotussa Spitzenkandidat-järjestelmässä eurovaalien poliittiset ryhmät asettavat ehdokkaansa komission johtoon ennen vaaleja ja vaalit voittaneen ryhmän ehdokas nousee komission puheenjohtajaksi. Juncker itse on kokenut eurovaalien kärkiehdokkuuden ja vaalivoiton kautta tulleen valinnan poliittiseksi mandaatiksi, mitä ei kaikissa jäsenmaissa ole katsottu hyvällä. Iso-Britannia ja Unkari äänestivät Junckeria vastaan jo eurovaalien jälkeen ja brittien eropäätöksen on koettu heikentäneen hänen asemaansa. Britanniassa Juncker keräsi jo nimityssopan yhteydessä annoksen negatiivista julkisuutta.

La Repubblican mukaan Juncker käy tällä hetkellä kovaa vääntöä Euroopan suunnasta, eikä hänen visionsa kerää kovinkaan laajaa kannatusta jäsenmaiden johdon keskuudessa. Täsmällisemmin kyse on 8. maaliskuuta julkaistavasta White Paper -asiakirjasta, jossa komissio hahmottelee suuntaa Ison-Britannian EU-eron jälkeiselle Euroopalle. Paperissa visiodaan syvemmän eurooppalaisen integraation uudelleenkäynnistystä, mikä on herättänyt vastustusta erityisesti niissä maissa, joissa parlamenttivaaleja on edessä tämän vuoden aikana. Taustalla on huoli populismin noususta.

Nyt ympäri Eurooppaa on herännyt haluja vaihtaa Juncker vähemmän poliittiseen ja virkamiesmäisempään vaihtoehtoon sekä karistaa Brexit-pölyjä komission jaloista. Komission sisällä ja eurooppalaisten valtionpäämiesten parissa arvostettu Katainen täyttää määritelmän erinomaisesti.

 

SPEKULAATIO Junckerin mahdollisesta seuraajasta alkoi yhdeksän päivää sitten, kun komission puheenjohtaja kertoi saksankielisessä radiohaastattelussa, että hän ei aio hakea jatkokaudelle tehtävässään. Juncker on myös aiemmin sulkenut pois mahdollisuuden jatkokaudelle hakemisesta, mutta mahdollisena on pidetty, että hän vielä pyörtää päätöksensä. 

Lausunto käynnisti spekulaation Junckerin seuraajasta, jossa Katainen nostetiin yhdeksi todennäköisimmistä seuraajavaihtoehdoista, jos Euroopan kansanpuolue (EPP) voittaa seuraavat eurovaalit. EPP on tämänhetkisen Euroopan parlamentin selvästi suurin poliittinen ryhmä.

Jos Juncker eroaa kesken kauden, on Kataisen nousu komission johtoon vieläkin todennäköisempää, sillä EPP tuskin olisi valmis luopumaan vaikutusvaltaisesta puheenjohtajuudesta. Todennäköisesti uusi puheenjohtaja valittaisiin komission nykyisten varapuheenjohtajien joukosta.

Uuden puheenjohtajan nouseminen juuri keskustaoikeistosta rajaa ulos esimerkiksi komission ensimmäisen varapuheenjohtajan, hollantilaisdemari Frans Timmermansin. Myös ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini on sosialistitaustainen, samoin kuin energiaunionista vastaava slovakialainen Maroš Šefčovič. Virolainen, sisämarkkinasalkkua kantava Andrus Ansip taas on kuuluu Euroopan liberaalidemokraattiseen puolueeseen, eli ALDE-ryhmään.

Euroopan kansanpuolueesta tulee Kataisen lisäksi vain latvialainen Valdis Dombrovskis. Heistä Kataisella on paremmat suhteet Berliiniin ja liittokansleri Angela Merkeliin, jonka valta uuden puheenjohtajan valinnassa on merkittävä. Entisenä pääministerinä Kataisen poliittinen kokemus riittää hyvin komission johtoon ja hänen visionsa Euroopan tulevaisuudesta kerrotaan miellyttävän Merkeliä esimerkiksi Junckerin hahmotelmia enemmän.

 

LA REPUBBLICAN mukaan Junckerin tulevaisuus voi pitkälti ratketa jo keskiviikkona, kun komission puheenjohtaja tapaa liittokansleri Merkelin työlounaalla. Jos Merkel pyytää Junckeria lykkäämään White Paper -asiakirjan julkaisua Rooman EU-huippukokouksen yli, joutuu komission puheenjohtaja lehden mukaan harkitsemaan tarkkaan oman asemansa instituution johdossa.

Komissio kiisti maanantaina lehden spekulaatiot voimallisesti, kutsumalla niitä muun muassa ”valeuutiseksi”. Komission lausuntojen valossa on epätodennäköistä, että Junckerin ero olisi ainakaan kovin lähellä. Myös Katainen sanoi maanantaina edustajansa välityksellä Iltalehdelle, että hänellä ei ole suunnitelmia oman jatkonsa suhteen ja hän keskittyy hoitamaan nykyiset tehtävänsä mahdollisimman hyvin. Todennäköisintä onkin edelleen, että komission puheenjohtaja jatkaa tehtävässään kautensa loppuun vuoteen 2019.

Jos Juncker kuitenkin syystä tai toisesta päätyisi eroamaan kesken toimikauden, on erittäin lähellä, että Euroopan komissio saa sen historian ensimmäisen suomalaisen puheenjohtajan.

JuhoML_uusi_neliö
Juho Mäki-Lohiluoma – @JuhoML

Kirjoittaja on Ajatuspaja Linjan toiminnanjohtaja ja vastaava päätoimittaja.

Kuva: European Union / Nuno Rodrigues

20.2. klo 15:00: Artikkelia tarkennettu Junckerin saksalaisradiolle antaman haastattelun osalta. Juncker on myös aiemmin sanonut, ettei aio pyrkiä jatkokaudelle.

20.2. klo 20:20: Artikkelia täydennetty komission kommenteilla ja Kataisen lausunnolla.

Uutisanalyysi
Trumpin kannattaja on rikas, ennakkoluuloinen ja kaipaa vahvaa johtajaa
Uutisanalyysi
Internet on vahvistanut kirjoitustaidon merkitystä
Uutisanalyysi
Korkeakouluopintojen aloittamisikää halutaan alemmas: Turussa kokeillaan yliopistokursseja lukiossa