Uutisanalyysi

Fillon suosikki Ranskan presidentinvaaleissa – opiskelijat oikeiston ja laitavasemmiston takana


Ranskan sosialistipuolueen ahdinko on ajanut opiskelijat keskustaoikeiston ja laitavasemmiston taakse.

Ranskassa valmistellaan vauhdilla huhtikuun lopussa pidettäviä presindentinvaaleja. Suurin osa puolueiden ehdokkaista alkaa olla selvillä, mutta vasemmistopuolueiden esivaalit järjestetään vasta tammikuun lopussa.

Tällä hetkellä arvuutellaan, että onko joulukuun alussa pääministerin tehtävästään luopuneesta Manuel Vallsista sosialistien presidenttiehdokkaaksi. Maan johtavan sanomalehden Le Monden mukaan Valls on tämän hetken suosikki sosialistien ehdokkaaksi.

Istuva presidentti François Hollande ilmoitti joulukuun alussa, ettei hän aio pyrkiä seuraavalle kaudelle. Mielipidetiedusteluissa kansan tyytyväisyys sosialistisesta puolueesta noussutta presidenttiä kohtaan on laskenut koko ajan.

Keskustaoikeiston esivaalit voittanut François Fillon johtaa kaikkia ranskalaisille tehtyjä kyselyitä. Le Point -aikakauslehden verkkosivulla päivittyvän kaavion mukaan melkein 55 prosenttia kyselyyn vastanneista aikoo äänestää Fillonia.

Vahvana kakkosena tulee oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman Marine Le Pen. Le Pen on tunnettu populismistaan ja tiukasta kannasta esimerkiksi maahanmuuttoon.

Sanomalehdissä veikataankin, että vaalien toisella kierroksella vastakkain tulevat olemaan Fillon ja Le Pen.

Johtavaan nelikkoon mahtuu mukaan myös aiemmin sosialistihallituksen talousministerinä toiminut mutta puoluepoliittisesti sitoutumaton Emmanuel Macron ja vasemmistoa edustava Jean-Luc Mélenchon.

Suuria, äänestäjiä kiinnostavia kysymyksiä ensi kevään vaaleissa ovat ehdokkaiden linjaukset maahanmuuton ja esimerkiksi työviikon pituuden suhteen. Keskustelua herättää myös Syyrian tilanne ja Ranskan toiminta siellä. Vaalien polttavat puheenaiheet varmasti muuttavat vielä tulevien kuukausien aikana muotoaan.

EUROKRIISI on ajanut sosiaalidemokraattiset puolueet myös Ranskassa tiukille, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että opiskelijat pitävät itselleen parhaimpana edustajana keskustaoikeistolaista ehdokasta, eivätkä perinteistä vasemmistoa.

Ennen keskustaoikeiston esivaaleja marraskuun lopussa mielipidemittauksia tekevän IFOP:in (Institut français d’opinion publique) julkaiseman mittauksen mukaan opiskelijat kokivat, että keskustaoikeiston Alain Juppé olisi ajanut parhaiten opiskelijoiden asemaa. Esivaaleissa yllättäen Fillonille hävinnyt Juppé ei kuitenkaan ole keskustaoikeiston ehdokas, ja vasemmiston Jean-Luc Mélenchon jäi kyselyssä Juppélle vain 8 prosenttiyksikköä.

Vaalien ennakkosuosikki, oikeistokonservatiivinen Fillon oli opiskeolijoiden keskuudessa vasta neljänneksi suosituin.

Loka-marraskuussa tehdyn kyselyn mukaan 55 prosenttia ranskalaisista opiskelijoista aikoo äänestää huhtikuun vaaleissa.

Fillonin vaaliohjelmaan kuuluu nuorisotyöttömyyden vähentäminen. Lisäksi hän haluaisi kehittää oppilaitoksia entistä itsenäisemmiksi. Nähtäväksi jää, riittävätkö linjaukset tuomaan opiskelijoiden tuen Fillonille, vai kerääkö äänet laitavasemmiston Mélenchon.

 

Kuva: EPP

Kommentti
Kommentti: Opas kuntavaaliehdokkaan valitsemiseen
Uutisanalyysi
Kiljusen eläkealoitteelle täystyrmäys eduskunnan lähetekeskustelussa
Uutisanalyysi
Varusmiesliitto tekee selvityksen verovähennyksestä