Reportaasi

Emmanuel Macron on villi kortti, joka voi kivuta Ranskan presidentiksi tai nostaa äärioikeiston valtaan


Ranskan presidentinvaaleista on tulossa poikkeuksellinen näytös, jossa vanhat valtapuolueet ovat ajautumassa pahasti sivuraiteille.

Ranskalaiset valitsevat itselleen uuden presidentin huhti- ja toukokuussa. Paikasta Élysée-palatsissa kisaa muun muassa äärioikeistolaisen ja populistisen Kansallisen rintaman Marine Le Pen, joka on jo pitkään keikkunut gallup-mittausten kärkipaikoilla. Le Pen vastustaa maahanmuuttoa ja haluaisi irrottaa Ranskan eurosta, ja vaikka Kansallinen rintama lähes varmasti jääkin ilman parlamentin enemmistöä kesäkuun parlamenttivaaleissa, olisi Le Penin valinta kova isku eurooppalaiselle yhteistyölle. Presidentillä on Ranskassa moneen muuhun maahan verrattuna poikkeuksellisen paljon valtaa.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi Kauppalehden haastattelussa, että markkinoilla ajauduttaisiin kaaokseen, jos Le Pen voittaisi vaalit. Le Penin vaalivoitosta olisi kuitenkin vielä pitkä matka siihen, että Ranska lähtisi eurosta, sillä siihen tarvittaisiin todennäköisesti kansanäänestys ja myös parlamentin hyväksyntä.

“Jos Ranska kuitenkin lähtisi eurosta, yhteisvaluutan kasassa pitäminen olisi haastavaa. Ranska on euroalueen toiseksi suurin talous”, von Gerich sanoo Kauppalehdelle.

Von Gerichin mukaan markkinoilla hermoillaan Ranskan vaaleista jo nyt, vaikka Le Penin voitto näyttää vielä melko epätodennäköiseltä.

“Hyvin harva kuvittelee, että Le Penin ohjelmalla voisi olla mitään myönteisiä vaikutuksia Ranskan tai Euroopan talouteen, ainakaan lyhyellä aikavälillä”, hän sanoo.

Viime kuukausien mielipidemittauksissa Le Pen on ollut ehdokkaista suosituin. Hän siis pääsee lähes varmasti vaalien toiselle kierrokselle, jossa kaksi ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanutta ehdokasta ratkaisevat, kuka nousee maan johtoon. Toisen kierroksen kannatusvertailuissa Le Pen on kilpailijoitaan vielä jäljessä, mutta hän on viime aikoina kuronut eroa umpeen. Toisen kierroksen tuloksia ennakoivien galluppien liike on toistaiseksi samankaltaista verrattuna siihen, kuinka surkeista kannatusluvuista lähtenyt Donald Trump nousi Yhdysvalloissa voittoon ohi Hillary Clintonin.

Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen (Rémi Noyon / CC 2.0)

SUURIN ONGELMA Ranskan vaaleissa ei kuitenkaan ole Le Penin tämänhetkinen gallup-nousu ja kannatus, vaan uskottavien vaihtoehtojen puute. Istuva sosialistipresidentti François Hollande on historiallisen epäsuosittu ja hänen sijaansa sosialistien ehdokkaana on puolueen vasenta laitaa edustava Benoît Hamon. Hamonilla tuskin on realistisia mahdollisuuksia toiselle kierrokselle.

Vaalien suosikki, keskustaoikeiston François Fillon taas on kulkenut kohusta kohuun ja sukeltanut gallupeissa. Myös hän näyttää tämänhetkisissä mittauksissa jäävän toisen kierroksen ulkopuolelle ja suunta on edelleen alaspäin. Le Journal du Dimanche -lehden kyselyn mukaan jopa 68 prosenttia ranskalaisista haluaa Fillonin luopuvan ehdokkuudestaan ja lähes 80 prosenttia pitää häntä valehtelijana.

Tilalle on visioitu Fillonille puolueensa esivaalissa hävinnyttä ex-pääministeri Alain Juppéa, jonka gallup-suosio on kovaa. Tuoreen Odoxa-Dentsun mielipidemittauksen mukaan maltillinen Juppé saisi ensimmäisellä kierroksella jopa 26,5 prosentin kannatuksen, kun Fillon keräisi vain 19 prosenttia äänistä. Gallupin mukaan Juppé siis voittaisi vaalien ensimmäisen kierroksen, kun Fillon olisi vasta kolmas, ja tippuisi näin toiselta kierrokselta.

Juppé on kuitenkin kieltäytynyt ehdokkuudesta, eikä Fillon ole osoittanut haluja jättää kampanjaansa kesken. Voi siis hyvin olla, että maan vanhat valtapuolueet ovat presidenttitaistelusta ulkona, ja toisella kierroksella Le Peniä vastaan kisaa todellinen villi kortti, sitoutumaton ehdokas Emmanuel Macron.

Tasavaltailaispuolueen presidenttiehdokas ja entinen pääministeri Francois Fillon. (UMP Photos)

KESKUSTAPOPULISTISELLA ja liberaalilla ohjelmalla kampanjoiva Macron on kiilannut mielipidemittauksissa Le Penin kantaan, muutamissa jopa hänen edelleen. Macron on 39-vuotias entinen sosialistien talousministeri, joka marssi ulos hallituksesta kesken kauden ja käynnisti oman poliittisen uransa kääntymällä sosialistipuoluetta ja presidentti Hollandea vastaan. Karismaattinen esiintyjä kertoo olevansa “systeemiä vastaan”, eikä kampanjan taustalla ole selvää ideologiaa. Se on toisaalta vahvuus, kun toisella kierroksella tukea pitäisi kerätä sekä oikealta että vasemmalta, jos Le Penin nousun presidentiksi mielii estää. Samaan aikaan Macron on kuitenkin ehdokas, josta saa tosissaan jännittää.

Yksikään ehdokas ei ole noussut Ranskassa presidentiksi ilman vakiintuneen puolueen tukea, eikä vastaavaa ole nähty juuri muuallakaan länsimaisissa demokratioissa. Sitoutumattomana ehdokkaana Macronilla ei ole takanaan puoluekoneistoa eikä alueorganisaatiota. Puolueen mukana presidenttiehdokkaan taakse asemoituu paitsi laaja joukko aktiiveja, myös rahaa ja osaamista, joista Macron ei sitoutumattomana ehdokkaana pääse osalliseksi. Ehdokkaana hän on noviisi, sillä lyhyehköä talousministerin pestiä lukuun ottamatta hänellä ei juuri ole poliittista kokemusta. Hollanden esikuntaan Macron nousi investointipankkiirin uralta ja aiemmin hän on työskennellyt tutkijana. Kun presidentinvaalien toinen kierros pääsee vauhtiin ja vastassa on Le Pen, joutuisi Macron prässiin, josta hänellä tuskin on vielä pienintäkään käsitystä.

Läpi Macronin kampanjan hänen kannatustaan on vähätelty kuplaksi, joka puhkeaa ennemmin tai myöhemmin. Nyt näyttää siltä, että kuplalla on kuitenkin täysin realistiset mahdollisuudet kantaa Macron Ranskan historian nuorimmaksi ja ensimmäiseksi sitoutumattomaksi presidentiksi. Politiikasta-verkkolehdessä Macronin kampanjaa analysoineen tutkija Laura Parkkisen mukaan edes toisen kierroksen paikka ei kuitenkaan ole varma, sillä Ranskan vaalit ja niiden gallupit ovat perinteisesti olleet ailahtelevia.

“Yksi tapahtuma voi heilauttaa asetelmat aivan toisin. Onko Macron-ilmiö jo taantumassa ja kyseessä vain kupla? Tällä hetkellä toista kierrosta on povattu Le Penille ja Macronille. Tilanne saattaa olla huhtikuussa jo toinen”, hän kirjoittaa.

 

HENKILÖNÄ Macron on mielenkiintoinen. Parkkisen mukaan Macronia pidetään poikkeuksellisen miellyttävänä ja intohimoisena verkostoitujana.

“Hän kuuntelee ja antaa kohtaamisissa tunteen, että vastapuoli on poikkeuksellisen kiinnostava. Hän hallitsee diplomatian ja vaikuttaa erityisen maanläheiseltä Pariisin poliittisissa kabineteissa”, Parkkinen arvioi Politiikasta-lehdessä.

Parkkisen mukaan Macronin takana oleva kampanja ”En Marché” muistuttaa paljon startupia.

“Kampanjatoimisto muodostuu nuorista kolmekymppisistä menestyjistä, jotka ovat tiiviisti kiinni kannettavissa tietokoneissaan. Tunnelma on innostunut. Nyt muutetaan Ranskan poliittista kulttuuria”, Parkkinen kirjoittaa.

“Macron-ilmiö kertoo kuitenkin siitä, että Ranskassa on väsytty perinteisiin puolueisiin ja politiikka on erityisen henkilökeskeistä. Vastatuulessa kompuroiva sosialistipuolue on sisäisen hajaannuksen vallassa. Sitä on luonnehdittu elefanttien hautausmaaksi.”

Toisaalta Macronin vahvuudeksi on kuvattu hänen poikkeuksellista taitoaan hallita mediaa. Macron on kiinnostava ja poikkeuksellinen, eikä vähiten siksi, että hän on naimisissa itseään parikymmentä vuotta vanhemman Brigitte Trogneuxn kanssa. Trogneux on Macronin entinen lukioaikainen opettaja ja parin romanssi syttyi jo tällöin. Ranskalaiset lehdet rakastavat paria ja Trogneux itse on aktiivisesti mukana miehensä kampanjassa.

Macronin vaalitilaisuutensa keräävät Ranskassa nyt suuria yleisöjä. Fillon ja vasemmiston Hamon näyttävät Macronin rinnalla harmailta. Sekä arvo- että talousliberaaliksi itseään kuvaileva Macron innostaa etenkin nuoria ja koulutettua keskiluokkaa, mikä on arvokonservatiivi Fillonille vaikeaa.

EU-myönteinen ja avointa kauppapolitiikkaa kannattava Macron voi aidosti olla poliitikko, jota Ranska ja Eurooppa nyt kaipaavat. Toisaalta rumaan takinkääntöön, taitavaan mediapeliin, kokemattoman poliitikon henkilöbrändiin sekä vain löyhästi poliittiseen ideologiaan perustuva kampanja voi romahtaa lähes minä hetkenä hyvänsä. Jos Macron ennen sitä selviää toiselle kierrokselle Le Peniä vastaan, voisivat tuon romahduksen seuraukset olla tuhoisia Ranskalle ja koko Euroopalle.

Emmanuel Macron. (Mutualité Française)

Artikkelikuva: Leweb Photos (CC)

Henkilö
Luigi Di Maio on 30-vuotias populisti, josta voi tulla Italian seuraava pääministeri
Reportaasi
Kiinan uudella viisivuotissuunnitelmalla lujitetaan kommunistipuolueen asemaa
Reportaasi
Viidellä eurolla pääsee nyt Helsingistä Turkuun. Tuhoaako se maaseudun bussilinjat?